Arab Film Festival 2020: deze films moet je zien!

arabfilmfestival

De 20ste editie van het Arab Film Festival vindt plaats van 25 t/m 29 maart 2020 in LantarenVenster te Rotterdam. Ook dit jaar zijn er weer veel boeiende en interessante films uit de Arabische wereld te bekijken.

Wij hebben hieronder een selectie van films gemaakt die je sowieso moet checken. Het hele programma check je hier.

Between heaven and eath

Salma en Tamer zijn al vijf jaar getrouwd en wonen in Palestijns gebied. De eerste keer dat Tamer toestemming krijgt om de Israëlische grenscontrolepost te passeren is om een scheiding aan te vragen. Eenmaal bij de rechtbank komen ze tot een schokkende ontdekking uit het verleden van Tamer’s vader.

1982

In juni 1982, op een school veilig verscholen in de bergen uitkijkend op Beiroet, komen de eindexamens er aan. De 11-jarige Wissam raapt alle moed bijeen om zijn klasgenoot Joanna te zeggen dat hij van haar houdt. Dit wordt abrupt verstoord door een luchtaanval. Paniek heerst en de school sluit zijn deuren. Niemand weet wat de toekomst zal brengen, wat Wissam nog vastbeslotener maakt om zijn liefde te verklaren. Dit verhaal van een eerste liefde tegen de achtergrond van een oorlog in Beiroet, portretteert een dag vol emoties om nooit te vergeten.

When We’re Born

Over de hoop en dromen van drie karakters in het moderne Egypte, vergezeld van een muzikale vertelling over een zoon die een zangcarrière najaagt tegen de wil van zijn vader, een romantische christelijke vrouw die verliefd is op een moslim en een pasgetrouwde persoonlijke trainer die zijn principes in gevaar brengt om eigenaar te kunnen worden van een sportcentrum. Maken ze de beste keuzes voor zichzelf en de mensen die ze liefhebben?

Mosul

Toen IS hun huizen, families en stad overnamen en bezetten, vocht een groep mannen om alles terug te nemen. Gebaseerd op waargebeurde gebeurtenissen, is dit het verhaal van het Nineveh SWAT-team, een afvallige politie-eenheid die een guerrilla-operatie tegen IS voert in een wanhopige strijd om hun geboortestad Mosul te redden.

Rashid & Rajab

Door een merkwaardige ongeluk op weg naar hun werk, wisselen een welvarende Emiraat en een onbezorgde Egyptische koerier van lichaam. Wanhopig bezig om de toestand te keren, krijgen de twee elk een inkijk in elkaars leven.

The Scarecrows

Eind 2013 komen twee vrouwen Zina en Djo terug naar Tunesië vanaf het Syrische front, waar ze werden opgepakt en verkracht. Zina werd gescheiden van haar twee maanden oude kind en Djo ontdekt dat ze zwanger is. Sdvocaat Nadia en humanitaire arts Dora helpen hen bij hun zware en langdurige herstel. Hierbij worden ze belemmerd door angst, geweld binnen hun nabije kringen en de harde kijk op de sociale netwerken. Nadia is ook de advocaat van Driss, een 21-jarige homoseksueel die uit alle schoolgebouwen is verbannen. Deze vraagt om ook Zina te helpen in de hoop dat hun aangrijpende ontmoeting hen in staat zal stellen hun zwarte dozen te openen.

Baghdad in my shadow

Een niet succesvolle schrijver, een ondergedoken echtgenote en een homoseksuele IT-specialist ontmoeten elkaar in een Irakese café in Londen. Aangespoord door een radicale geestelijke valt de neef van de auteur hen aan en zet alle levens op zijn kop.

Abou Leila

Algerije in het jaar 1994. De jeugdvrienden S. en Lotfi steken de woestijn over op zoek naar Abou Leila, een terrorist op de vlucht. Tijdens hun absurde tocht stelt Lofti zich als doel om S. van de hoofdstad weg te houden om te vermijden dat deze opnieuw getuige wordt van geweld en bloedvergieten. In de woestijn kunnen ze die echter niet ontlopen. Naarmate de tijd verstrijkt, zorgt een verwoeste psychologische toestand voor hallucinaties. Het onderscheid tussen waarheid en verbeelding, noch goed van kwaad is steeds verder weg.

The women in block J

Drie patiënten en een verpleegster van de psychiatrische afdeling in Casablanca confronteren elkaar met hun lijden. Er vormt zich een sterke vriendschap en ze besluiten met elkaar te ontsnappen. Wat volgt zijn enkele nachtelijke escapades die hen langzaam weer richting een normaal bestaan leidt. In hun nachtreizen buiten het sanatorium evolueert het drama achter elk personage.

The Unknown Saint

Net voor zijn arrestatie weet een boef zijn buit bovenop een heuvel in de Marokkaanse woestijn te begraven. Na een lange gevangenisstraf keert hij terug om de schat op te halen, maar tot zijn verbazing treft hij er een gloednieuw dorp aan, met een zwaarbewaakt altaar precies boven zijn schatplaats. De dief wil natuurlijk zijn buit terug, maar kan niet zomaar het inmiddels heilig verklaarde graf schenden. Hij moet dus onderdeel worden van de lokale bevolking, om zo van binnenuit zijn onrechtmatige bezit alsnog binnen te halen.

Nieuwste berichten